Naturligt solskydd?

Naturligt solskydd?

Denna fråga kan säkert tyckas vara lite kontroversiell. Men så tycker jag man kan uppfatta mycket när det kommer till att förespråka det naturliga. För oss är det så naturligt att välja det naturliga. För många andra är det raka motsatsen. Det viktigaste är att man läser på så pass mycket att man känner sig trygg i det beslut man än väljer. Här tänkte jag toucha lite på ytan av naturligt solskydd idag, intresserar det dig så rekommenderar jag att läsa på ännu mer. Det finns även bra grupper på Facebook där man också kan ta del av folks egna erfarenheter. Det som skrivs här är inte det enda rätta eller enda sanna. Men det passar oss och säkert många andra som väljer naturligt, därav delar vi med oss. Om det passar dig eller inte får du själv avgöra.

Så vart börjar vi? Det som spelar in i hur bra skydd man har mot solen har självklart med gener att göra. Men också vilken kost du äter och hur mycket näring du får i dig. Och sedan får man helt enkelt befinna sig i solen med sunt förnuft. Undvika de värsta timmarna, klä på sig tunna kläder och solhatt. Samtidigt så behöver vi solen för vårt välmående, så det gäller att hitta en sund och bra balans.

Kosten?
Ja kosten spelar in där framförallt antioxidanter har en väldigt bra inverkan på huden. Att dricka morotsjuice och/eller äta morötter ger en bra förberedelse av huden inför mötet med solen då. Morötter innehåller betakaroten som omvandlas till vitamin A i kroppen vilket har en positiv effekt på huden. Det finns studier på att betakaroten kan skydda huden mot solskador men också främjar hudens pigmentering. Värt att läsa vidare om!

Smörja in sig?
"Det man smörjer på huden ska man kunna äta" är ett ordspråk som har sin poäng. Och varför det? Jo för att huden äter allting vi stoppar på den och utsätter den för. Precis som att tarmarna suger upp näring från maten vi stoppar i oss så suger huden upp allting som vi smörjer på den. Det transporteras ju sedan vidare ut i kroppen och blodet. Därför väljer vi bort allting med tvivelaktigt innehåll och kör antingen kokosolja eller ännu hellre hallonfröolja! Uppgifterna om vilken solskyddsfaktor kokosoljan har varierar lite men någonstans runt 8-15 påstås det. Hallonfröoljan ligger ännu högre med en siffra på 28-50. Tilläggas bör att oljan inte ska smörjas in på huden direkt innan man ger sig ut i solen utan den måste få en chans att absorberas ordentligt.

Skydda dig!
Men viktigast av allt tycker vi ändå är att befinna sig i solen med sunt förnuft! Det vill säga inte ligga och pressa mitt på dagen i flera timmar. Var ute en stund i solen, klä sedan på dig tunna luftiga plagg. Används solhatt. Håll dig i skuggan. Undvik de värsta timmarna mitt på dagen. Förbered dig genom att befinna dig i vårsolen en stund när det finns tillfälle. Ladda upp med bra kost. Solen är bra, men i lagom mängd!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar